úterý 6. května 2008

Plout do Lisabonu...

Rano nebylo hezky, bylo primo zatazeno. Asi zase nejaka vyse nad Azorskymi ostrovy. Snidani v kavarnicce jsme obohatili portskym a vyrazili k oceanu. Meli jsme jet 17 km podel plazi kose podobneho poloostrova Troia. Jenze cesta nas vysplouchla. Celou dobu jsme jeli nekonecnymi piniovymi haji a more napravo a ocean nalevo jsme jen tusili ve vzdalonosti nekolika set metru. Ne ze by ty borovice v narodnim parku byly osklive, naopak, ale more je more.. A konec poloostrova stal opravdu za to - vystavba 20patrovych hotelu a vubec rozkopano. Trajekt do Setubalu nastesti jel ihned, a tak jsme tu stavebni hruzu, ktera postihla ten krasny poloostrov, videli jeste zdali.
Setubal je treti nejvetsi mesto Portugalska, ale my se zdrzeli jen na chvili na hlavnim bulvaru. Porad bylo zatazano, a kdyz jsme svacili dalsi portske, dokonce spadlo I par kapek. A tak jsme radeji vyrazili dal.
Na planu bylo vyhlidkove "ousko" narodnim parkem Arabba. Ale jeste predtim si Eliska hupsla na jedne plazi do more, brr, melo asi 17. A v lete pry miva I 20, chlubili se vcera mistni. Stoupani bylo dlouhe, ale stalo za to. Postuupne jsme se v pobreznim hrebenu dostali az na 380 metru. Vyhledy uzasne, na jih Setubalsky zaliv s poloostrovem Troia a na severru uz jsme v dali videli Lisabon!
Behem sjezdu jsme stihli jedno pivo a u z v rovine konecne zastavili na obed - byly tri hodiny, protoze spoustu casu jsme stravili focenim na jedinecnych vyhledech. Prestoze jsme se snazili krotit, I tento obed nas zase umrtvil. Nastesti nam ale zbyvalo do dnesniho a sooucasne hlavibo cile uz jen 20 km. Byly perne. Silnice 1. Tridy, zadna krajnice, spousta nakladaku. Na rozdil od Spanelu patri mistni ridici do stejne kategorie jako nasi, cili tezky evropsky podprumer. Docela jsme si proto oddychli, kdyz jsme prekrizili dalnici, ktera si vetsinu provozu stahla. A pak uz jsme v poklidu dojeli do pristau Seixal. To byl vlastne cil, na posledni chvili jsem zmenil dve posledni etapy tak, abychom neprijizdeli severovychodnim dopravnim koridorem, ale pekne od jihu a nakonec lodi. Ta nas prepravila primo do centra ke ctvrti BAixa. Lod byla prekvapive rychla, preplula siroky zaliv usti reky Tejo behem par minut. A to byl opravdu cil. Po osmi dnech putovani jsme dorazili z Madridu do Lisabonu.
Bydlime primo v dolni casti romanticke ctvrti Alfama a zitra se z nas stanou poznavaci turiste, kola budou odpocivat

Dnes ujeto 68 km, celkem jsme ujeli 749 km. Nastoupano 680 m, spime skoro u more.

Žádné komentáře: