středa 7. května 2008

Lisabon

Tak dnes zadny cyklovylet. Dnes budeme poznavat velkomesto. Po snidani jsme vyrazili na predmesti Belem. Je tu smesice mist, ktere stoji za videni. Jeli jsme tramvaji, doufali jsme, ze prijede ta stara, co vypada jako prazske historicke, ale misto ni prijela uplne moderni.
Prvnim mistem byl Pamatnik dobyvatelu. Byl vybudovan jeste za diktatrora Salazara a jak se zda, at pravice ci levice, vsichni diktatori maji stejny vkus. Je to pamatnik ve stylu "fronta na maso". Na stylizovane lodi stoji ve dvou radach vyznamne postavy portugalske historie, v cele s kralem Jindrichem Moreplavcem. Uvnitr je moreplavecka vystava, v sestem patre vyhlidkova plosina. A v projekcnim sale jsme videli moc hezky udelany film - fotokolaz o histrorii Lisabonu. Po kaficku jsme pokracovali k nedaleke Belemske vezi, to je pro zmenu historicky symbol Lisabonu, vypada jako sachova figurka. Nadherny Jeronymsky klaster jsme si prohledli jenom zvenci, i kdyz vlastne v jedne jeho casti byly expozice namorniho muzea, zlateho hrebu dopoledne. Jsou tu saly venovane namornim objevum i modernimu namornimu lodstvu (spooousta map a modelu lodi), v posledni hale jsou i originalni kralovske galery (veslice) v cele nadhere. Celkove cele muzeum nostalgicky pripomina zaslou slavu portugalskeho imperia. Musim rict, ze muzeum se libilo i nasim divkam, ktere puvodne hrozily sabotazi a navstevou botanicke zahrady.
Na obed do centra jsme vratili primestskym vlakem, malem nas zaskocil levostranny provoz zdejsi drahy. U nadrazi v centru jsme se nechali zlakat do male lidove restaurace s nizkymi cenami (do 5 eur za jidlo). Vcelku to slo, jenom Pavel s Pavlou si objednali jakesi hovezi, ze ktereho se vyklubalo cosi, co se skladalo z hromady cizrny a jakychsi polosyrovych odrezku ruznych mas. No, moc toho nesnedli. Ale aspon udelali radost kolemjdouci zebracce, ktere to chutnalo tak, ze jen taktak zachranili talir.
Odpoledni program byl vyhlidkovy. Ctvrti Alfama stoupa nahoru pravidelna tramvajova linka 28 a to je zazitek. Male vozy jsou snad padesat let stare a opravdu se protahuji vzhuru uzkymi ulickami, nekdy I jednokolejne. Opravdu zazitek. Nahore jsme nekolik uzasnych vyhlidek prolozili portskym a pesky se vraceli domu. A jen kousek od penzionu, hned vedle katedraly jsme objevili malicky obchudek, kde meli spoustu druhu portskeho, tak jsme museli ochutnat.
Doprali jsme si peknou posledni portugalskou veceri (zitra nas hosti Lufthansa, to zas vyhladnem) v prijemne restauracce na namesticku u kostela. Pekna tecka za dnesnim dnem. Zita par nakupu, v poledne sbalime, presunem se na letiste a ve ctyri letime.

Diky za pozornost, pokud jste docetli az sem, byl to opravdu hezky cyklovylet!

Žádné komentáře: